Wat heb je nodig om een podcast op te nemen?

op
Wat heb je nodig om een podcast op te nemen?
Ga je aan de slag met het opnemen van een podcast? Dan is het van belang dat je geluid professioneel klinkt. Je wil toch niet dat je publiek afhaakt omdat de geluidskwaliteit niet goed is. Wat heb je allemaal nodig om een podcast te maken? Wij hebben een aantal onmisbare accessoires voor je op een rijtje gezet.

Microfoon

Vanzelfsprekend heb je voor het opnemen van kwalitatief geluid een microfoon nodig. In principe kun je hier elk soort microfoon voor gebruiken. Voor het opnemen van een podcast raden we een studiomicrofoon aan (ook wel USB-microfoon of podcastmicrofoon genoemd). Zo’n microfoon neemt je spraak namelijk mooi en helder op, zonder veel achtergrondgeluiden. Als je tijdens het opnemen van je podcast veel wil bewegen, kan een draadloze microfoon-set ook handig zijn.

Microfoonstandaard

Als je wel eens naar een podcast-opname hebt gekeken, dan heb je vast wel eens een microfoonstandaard of microfoonarm voorbij zien komen. Door zo’n standaard plaats je de microfoon op de ideale hoogte. Ook zorgt een standaard ervoor dat bewegingen en trillingen van de microfoon beperkt worden.

Met een microfoonarm bespaar je daarnaast ook ruimte, doordat je de arm aan de zijkant van je tafel of bureau in bijna iedere hoek kan bevestigen.

Koptelefoon

Voorafgaand aan je opnames is het verstandig om te controleren of het volume in orde is en je audio-instellingen goed staan. Door een koptelefoon of oortjes aan te sluiten, kan je ook gemakkelijk de audio controleren tijdens de opnames. Zo kan je horen of de microfoon goed gericht staat en of het volume niet te hard of zacht is. Ook tijdens de opname is het verstandig om het volume te blijven monitoren.

Smartphone, laptop of computer met editing software

Het komt wellicht niet meteen in je op, maar je kan gemakkelijk een podcast opnemen met je smartphone. Je kan de dictafoon-app van je smartphone gebruiken, maar er zijn ook verschillende apps beschikbaar voor het opnemen van podcasts zoals Anchor (websiteiOS-app en Android-app) en Podbean Recorder (iOS en Android). Voor professionele montages is er de app Ferrite (iOS).

Daarnaast kun je ook een podcast opnemen via je laptop of computer. Sluit je microfoon aan op je laptop of computer. Met gratis apps als Audacity (Windows en Mac) of Garageband (Mac) kun je vervolgens de audio opnemen en later bewerken voor je podcast.

Extra tip: neem je een podcast op met je smartphone? Zet je telefoon op vliegtuigmodus, zodat je geluidsopname niet stopt indien je gebeld wordt.

De podcast filmen?

Ben je van plan om de podcast te filmen? Dan is het verstandig om een aantal accessoires te gebruiken zodat je mooie, professionele beelden kan schieten.

Statief

Plaats je smartphone of camera op een statief om je podcast te filmen. Er zijn statieven in verschillende soorten en maten.

Cameralamp

Om mooie opnames te maken van je podcast, heb je goed licht nodig. Met een video LED-lamp stel je zelf je gewenste kleurtemperatuur en helderheid in om zo de ideale lichtomstandigheden te creëren. Wil je wat kleur toevoegen aan je podcast-setting, bijvoorbeeld om de achtergrond uit te lichten? Dan is een RGB-lamp ideaal.

Vragen?

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een beter beeld gekregen van de accessoires die je nodig hebt voor het opnemen van een podcast. Heb je verder nog vragen over het maken van een podcast? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Bekijk onze podcast producten

Gerelateerde blogs