Powerbank: Wat is het en hoe werkt het?

op
MG-PB laptop powerbank MOJOGEAR meenemen in vliegtuig
In onze moderne wereld zijn draagbare elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en draadloze oordopjes niet meer weg te denken. Ze bieden ons gemak, connectiviteit en entertainment, maar hebben één nadeel: een beperkte batterijduur. Gelukkig is er een slimme oplossing voor dit probleem: de powerbank. In dit artikel leggen we je uit wat een powerbank precies is en hoe het werkt om jouw apparaten van energie te voorzien.

Wat is een powerbank?

Een powerbank, ook wel bekend als een draagbare oplader of externe batterij, is een compacte, oplaadbare batterij die je gemakkelijk kunt meenemen. De powerbank fungeert als een mobiele energiebron, waardoor je onderweg je elektronische apparaten kunt opladen zonder een stopcontact nodig te hebben. Een powerbank is een handig accessoire als je op reis gaat, een lange dag op een festival hebt of gewoonweg niet in de buurt bent van een stopcontact. Een powerbank geeft je de vrijheid om altijd en overal je apparaten op te kunnen laden.

Hoe werkt een powerbank?

Maar hoe werkt een powerbank precies? Laten we eens een kijkje nemen onder de motorkap. Een powerbank bestaat meestal uit meerdere interne batterijcellen, een laadcircuit en een aantal uitgangspoorten. De interne batterijcel is meestal een lithium-ion- of lithium-polymeerbatterij van hoge kwaliteit, die voldoende energie kan opslaan. Het laadcircuit regelt het oplaadproces van de powerbank zelf.

Om je elektronische apparaten op te laden met een powerbank, sluit je eenvoudigweg je apparaat aan op een van de poorten van de powerbank met behulp van een geschikte oplaadkabel. De powerbank detecteert automatisch het type apparaat en past de optimale laadstroom aan om de batterij veilig en efficiënt op te laden. Veel powerbanks hebben tegenwoordig meerdere uitgangspoorten, zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen.

Het vermogen van een powerbank wordt meestal uitgedrukt in milliampère-uur (mAh) of wattuur (Wh). Hoe hoger het aantal mAh of Wh, hoe meer energie de powerbank kan leveren. Het is belangrijk om op te merken dat het werkelijke rendement van een powerbank kan variëren, omdat er altijd wat energie verloren gaat in het laadproces.

Zaken om op te letten bij het kopen van een powerbank

Nu je een beter begrip hebt van wat een powerbank is en hoe het werkt, is het tijd om te kijken naar enkele hoogwaardige powerbank-opties op de markt. Er zijn verschillende merken die betrouwbare en duurzame powerbanks aanbieden om aan jouw behoeften te voldoen.

Het is altijd handig om te zoeken naar een powerbank die past bij jouw specifieke vereisten, zoals capaciteit, formaat en extra functies. Neem de tijd om de beschikbare opties te vergelijken en te beoordelen op basis van gebruikersrecensies en kwaliteit.

Capaciteit

Er zijn een aantal dingen belangrijk bij het kiezen van een powerbank. Ten eerste is de capaciteit van de powerbank van belang. Dit wordt meestal uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Hoe hoger het aantal mAh, hoe meer energie de powerbank kan leveren en hoe vaker je je apparaten kunt opladen voordat de powerbank zelf opgeladen moet worden. Wij adviseren om te kiezen voor een powerbank van minimaal 10.000 mAh. Daar kun je je telefoon meestal twee of drie keer mee opladen. Zit je meerdere dagen zonder stroom (bijv. op een festival), kies dan voor een powerbank van 20.000 mAh of meer.

Als je een powerbank mee wilt nemen in het vliegtuig ben je aan een aantal regels gebonden. Het is niet zomaar toegestaan een powerbank met een grote capaciteit of meerdere powerbanks mee te nemen. Lees daarover meer in ons artikel over het meenemen van een powerbank in het vliegtuig.

USB-poorten

Daarnaast is het handig om te letten op het aantal en type uitgangspoorten van de powerbank. Als je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen, zorg er dan voor dat je een powerbank met meerdere uitgangspoorten kiest. Een belangrijk detail om in gedachten te houden is dat er in moderne powerbanks vaak twee verschillende type USB-poorten zijn: USB-A en USB-C waarbij de eerstgenoemde trager op zal laden dan de USB-C poort. Daarnaast zijn er diverse technologieën die ervoor zorgen dat je je apparaat snel kunt opladen: USB Power Delivery en Quick Charge 3.0.

Een andere factor in het kiezen van je powerbank is het vermogen. Powerbanks zoals de MOJOGEAR Mini EVO zijn perfect om smartphones op te laden maar zijn vaak niet krachtig genoeg om een laptop van stroom te voorzien. In dat geval adviseren we een powerbank met een vermogen van minimaal 65w, daarmee kan je de meeste moderne laptops zonder problemen voorzien van stroom.

Formaat en gewicht

Iets anders om rekening mee te houden is het formaat en het gewicht van de powerbank. Als je van plan bent om de powerbank vaak mee te nemen, bijvoorbeeld tijdens het reizen, is het handig om te kiezen voor een compacte en lichtgewicht optie die gemakkelijk in je tas past. Een perfecte powerbank voor op reis is bijvoorbeeld de MOJOGEAR Mini EVO, die is niet groter dan een pinpas en heeft toch genoeg power om je apparaten op te laden.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de GoPro Hero 12 Black of wil je advies over welke accessoires jou kunnen helpen bij het vastleggen van de gaafste GoPro-avonturen? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag verder.

Extra functionaliteiten

De meeste powerbanks beginnen automatisch met opladen zodra je je smartphone of ander apparaat aansluit. Dit geldt vaak niet voor apparaten met een laag verbruik zoals een smartwatch of Bluetooth koptelefoon. Wanneer je die probeert op te laden, valt de powerbank uit omdat die het apparaat niet registreert. De oplossing hiervoor is te kiezen voor een powerbank met een zogenaamde low-current modus, zoals de MOJOGEAR MINI EVO.

Een andere handige functie is pass-through charging. Een powerbank met Pass-through kan worden opgeladen terwijl de powerbank tegelijkertijd een ander apparaat oplaadt. Hierdoor kun je sneller en efficiënter werken.

Kortom, een powerbank biedt de vrijheid om je elektronische apparaten onderweg op te laden. Of je nu een reiziger, avonturier of gewoon iemand bent die altijd verbonden wil blijven, een powerbank is een onmisbaar accessoire. Zorg ervoor dat je een powerbank kiest die past bij jouw behoeften en geniet van de voordelen van een draagbare energiebron.

Heb je nog vragen over powerbanks of over een ander product? Neem dan gerust contact met ons op via onze contactpagina!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de GoPro Hero 12 Black of wil je advies over welke accessoires jou kunnen helpen bij het vastleggen van de gaafste GoPro-avonturen? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag verder.

Bekijk onze powerbanks

Gerelateerde blogs