Hoe gebruik je een autocue? 5 tips!

op
Hoe werkt een autocue
Wil het maar niet lukken om je tekst te onthouden tijdens je video-opnames? Of vind je het lastig om je boodschap met enthousiasme over te brengen als je een tekst moet onthouden? Een autocue, ofwel teleprompter, is dan wellicht een goed hulpmiddel. Het werken met een teleprompter vergt echter ook nog wat skills. Het is namelijk niet zo gemakkelijk als het lijkt. Met de volgende 5 tips zorg jij ervoor dat je binnen no time de autocue onder de knie hebt.

Wat is een autocue?

Een autocue is een display waarop tekst wordt geprojecteerd. Via een soort spiegel wordt de tekst weergeven vóór een camera of smartphone, zonder dat de camera dit registreert. Hierdoor kan je een videoscript aflezen in de spiegel en recht in de lens kijken, zonder dat dit zichtbaar is voor de camera of de kijker. Autocues zijn er zowel voor smartphones als voor camera’s.

#1 Bereid je tekst zelf voor

Het is belangrijk om de tekst in je eigen woorden te schrijven. Zo komt je boodschap natuurlijker over en is het gemakkelijker om de tekst op lezen. Tijdens het voorbereiden en schrijven van de tekst is het verstandig om de tekst hardop voor te lezen. Zo kan je zinnen herformuleren en moeilijke woorden eruit filteren.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de tekst door een collega is voorbereid. Het is belangrijk om de tekst vervolgens te herschrijven in je eigen woorden.

#2 Schrijf spreektaal

Aangezien je de tekst (deels) voorleest en dit zo natuurlijk mogelijk over moet komen, is het belangrijk om de tekst in spreektaal te schrijven. Schrijf de tekst alsof je een gesprek voert. Woorden als desalniettemin of echter kun je beter overslaan. Niemand zégt deze woorden toch? Gebruik alledaagse en informele woorden.

Maak daarnaast korte zinnen, schrijf alles voluit (inclusief getallen) en plaats onderwerp en werkwoord bij elkaar. Blijf je tekst hardop uitspreken tijdens het schrijven, zodat je de tekst tijdens het schrijven kunt checken en herschrijven.

#3 Stel de tekst van de teleprompter correct in

Voordat je aan je opnames begint, is het verstandig om de tekst zelf in te stellen via een app of computer. Zo kan je bijvoorbeeld zelf de lettergrootte en afspeelsnelheid instellen en zorg je ervoor dat de tekst naar jouw persoonlijke voorkeur wordt weergeven. Hierdoor is het gemakkelijker om de tekst af te lezen.

Met een app als Parrot Teleprompter App (Apple App Store / Google Play Store) en BestView (Apple App Store / Google Play Store) kun je de lettergrootte en afspeelsnelheid instellen. Met de app Teleprompter (App Store) wordt de tekst weergeven op de telefoon waarmee je filmt. Zo kan je jezelf via de selfie camera filmen en tegelijkertijd je tekst oplezen.

Het is handig om zelf de controle te hebben over de snelheid van de tekst. Zo kan je de tekst bijvoorbeeld wat vertragen als je je verspreekt. Hiervoor kan je een voetpedaal of een Bluetooth remote control voor gebruiken. Met een Bluetooth remote kan je niet alleen het tempo bepalen, maar hier kan je ook de tekst mee terug scrollen of de tekst mee pauzeren. Een remote control wordt vaak meegeleverd bij een autocue, zoals bij de Ulanzi PT-15 én de Ulanzi PT-16 autocue.

#4 Oefenen, oefenen, oefenen!

Voordat de video-opnames van start gaan en de autocue begint te lopen, is het verstandig om de tekst van tevoren hardop door te lopen. Zo weet je waar je de klemtoon moet leggen en kan je het tempo bepalen.

Voordat de opnames beginnen, is het verstandig om te oefenen met de teleprompter. Het kan even wennen zijn om te werken met een autocue. Loop je tekst dus even door met behulp van de teleprompter, zodat het tijdens de opnames soepel verloopt.

#5 Let op je houding en toon

Onthoud dat een autocue dient als een hulpmiddel. Als je de tekst simpelweg gaat voorlezen of snel op gaat ratelen, zullen je kijkers waarschijnlijk snel afhaken. Vertel met enthousiasme en passie en onthoud dat er op video, maar de helft van je energie en enthousiasme overblijft. Ben dus niet bang om je verhaal met volle energie te vertellen of over the top te zijn. Let er echter wel op dat je niet je stem gaat verheffen.

Daarnaast is een goede houding ook belangrijk. Sta rechtop en ontspan je nek en schouderspieren. Zo oog je toegankelijker en professioneler en voorkom je dat je er verkrampt uitziet.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de GoPro Hero 12 Black of wil je advies over welke accessoires jou kunnen helpen bij het vastleggen van de gaafste GoPro-avonturen? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag verder.

Vragen?

Hopelijk zorgen bovenstaande tips ervoor dat het gebruik van een autocue je gemakkelijker afgaat. Wil je meer informatie over onze autocues of heb je nog vragen? Dan helpen wij je graag verder.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de GoPro Hero 12 Black of wil je advies over welke accessoires jou kunnen helpen bij het vastleggen van de gaafste GoPro-avonturen? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag verder.

Bekijk onze Autocue producten

Gerelateerde blogs