Mooiste wandelroutes in Nederland

op
Mooiste wandelroutes in Nederland

In de lente komen er weer blaadjes aan de bomen en krijgt de natuur weer prachtige lentekleuren. Een ideale tijd om wandelingen in de natuur te maken. Binnen Nederland zijn er veel mooie natuurgebieden met fantastische wandelroutes. Om je te helpen om een route uit te kiezen, hebben wij onze favoriete wandelroutes op een rijtje gezet. Wij hebben in totaal 4 wandelingen uitgekozen. Deze wandelingen zijn verspreid door heel Nederland. De wandelingen bevinden zich in Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland.

Wil je graag zelf deze routes bewandelen? Alle routes staan in de Komoot app, waardoor je gemakkelijk dezelfde routes kan volgen. Bij de selectie van de wandelroutes hebben we vooral de focus gelegd op de omgeving en natuur.

#1 Mooiste wandelroute in Noord-Holland: Amsterdamse Bos

Wil je even snel ontsnappen aan de drukte van je stad of dorp? Duik dan het Amsterdamse Bos in. Het Amsterdamse Bos bevindt zich ten zuiden van Amsterdam in de buurt van Amstelveen. Het Amsterdamse Bos is goed te bereiken met het ov, er rijden namelijk meerdere buslijnen langs de verschillende ingangen van het bos.

De route in het Amsterdamse Bos kenmerkt zich aan de verschillende vijvers en vaartjes. Je zult tijdens de route over meerdere bruggetjes lopen om het water over te steken. Er zijn in totaal zelfs 116 bruggen in het Amsterdamse Bos. Iedere brug heeft weer een ander ontwerp. De bruggen zijn ook heel leuk om foto’s van te maken. Je hebt bijvoorbeeld de hele unieke balkettingen brug.

De route is in totaal 10 km en kan daarom gemakkelijk in een aantal uur gelopen worden. De paden van het bos zijn erg goed begaanbaar, waardoor je er prima met de hele familie kan wandelen. Zin om tussendoor ergens wat te eten of drinken? Er zijn meer dan genoeg leuke cafeetjes.

Kortom: mocht je vanuit de stad snel de natuur in willen en daarvoor niet te lang onderweg te zijn, dan is het Amsterdamse Bos een uitstekende optie voor een mooie wandeling.

Bekijk route op Komoot

#2 Mooiste wandelroute in Utrecht: Amerongse Berg

Een van de mooiste natuurgebieden is en blijft de Utrechtse Heuvelrug. Dit een erg groot natuurgebied waar honderden prachtige wandelroutes zijn. De route die wij uitgekozen hebben, is een wandeling rond de Amerongse Berg. De route is goed te bereiken met de auto. Je kan gewoon parkeren bij de entree van het natuurgebied.

De route rond de Amerongse Berg is heuvelachtig. Je zal 3 kleine klimmetjes moeten bewandelen tijdens deze route. De unieke combinatie van prachtige heuvels met bossen zorgt voor een stralend beeld. Je komt tijdens de wandeling ook verschillende mooie punten tegen, zoals een oude tabaksschuur of een Monument van de Slag bij Waterloo. Daarnaast kom je ook langs een uitkijkpunt over de Nederrijn.

De wandeling is in totaal 14 km lang, door het heuvelachtige terrein kan het wel wat langer duren dan verwacht. Mocht 14 km te lang zijn is er altijd de mogelijkheid om een aantal lussen van de wandelroute over te slaan. Er zijn tijdens de route ook meerdere plekken waar je even gezellig kan zitten en wat te drinken kan krijgen.

De combinatie van rivier met heuvels is een zeldzame samenstelling die je in Nederland niet vaak tegenkomt en daarom is deze wandeling een aanrader.

Bekijk route op Komoot

#3 Mooiste wandelroute in Gelderland: Berg en Dal

In het heuvelachtige gebied rondom Nijmegen zijn meerdere prachtige routes om te wandelen. De route die wij het mooiste vonden, is een heuvelachtige wandelroute rondom Berg en Dal. In deze wandelroute zijn er heuvels tot wel 90m hoog. De wandelroute is goed te bereiken met de auto. De route start namelijk bij een parkeerplaats.

Het is een heuvelachtige route met verschillende uitkijkpunten om prachtige foto’s te maken. Er zijn meerdere korte klimmetjes in deze route, waardoor het een goede test is voor je conditie. De klimmetjes zijn echter altijd het uitzicht waard. De route is in totaal 13,5 km lang met 210 hoogtemeters. Door de hoeveelheid hoogtemeters kan je met deze route soms wel 4 uur lang aan de wandel zijn. De mooie dichte bossen in dit natuurgebied zorgen voor een combinatie van heuvels en bos die je nergens anders op deze manier kan vinden.

Het is tevens mogelijk om de route in te korten indien nodig. Er zijn namelijk meerdere lussen van de route die gemakkelijk afgekapt kunnen worden. Let op: de route kan soms wel erg stijl worden, waardoor dit een minder geschikte route is voor wandelwagens of mensen die minder goed ter been zijn. Maar als je een leuke uitdaging zoekt met fantastisch uitzicht als beloning, is deze route zeker een aanrader voor jou.

Bekijk route op Komoot

#4 Mooiste wandelroute in Noord-Brabant: Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen behoren tot de meest unieke natuurgebieden in Nederland. Het is namelijk een van de grootste stuifzandvlaktes in West-Europa. Deze route start in principe bij het Bosch & Duin café. Je kan er ook voor kiezen om de route op te pakken op andere plekken, zoals de 3 linden bij Drunen, de Roestelberg bij Kaatsheuvel of bij de Rustende Jager bij Biezenmortel.

De route gaat rondom de gehele Loonse en Drunense Duinen, hierdoor is het een aardig lange route, namelijk 17 km in totaal. Je kan soms wel 5 uur bezig zijn met deze route.

Door de hoeveelheid los zand is de route ook zwaarder dan verwacht. Wanneer je over de duinvlaktes aan het lopen bent, kan je redelijk diep het zand in zakken, wat op de lange duur erg vermoeiend kan zijn. De route is ook minder makkelijk om af te snijden, omdat dit om het hele natuurgebied heengaat. Wanneer je er halverwege achter komt dat het toch teveel is, kan je de route nog wel af snijden, maar daarna heeft het niet heel veel nut. De grote zandvlaktes zal je nergens anders in Nederland op deze schaal vinden. Daarom biedt het ook een unieke kans om mooie foto’s te maken van dit prachtige fenomeen.

Wanneer je niet bang bent voor een beetje zand in je schoenen is deze wandeling in de Loonse en Drunense Duinen een echte aanrader.


Bekijk route op Komoot

Wil je jouw wandelavonturen vastleggen met een smartphone of (action) camera? Bekijk dan onze foto- en video-accessoires die jou kunnen helpen om de mooiste beelden te schieten tijdens het wandelen.

Mocht je eventueel nog vragen hebben over de routes of over onze producten, neem dan vooral contact op met onze klantenservice.

Bekijk onze outdoor foto-en video-accessoires

Gerelateerde blogs

  • Festival paklijst

    Festival paklijst

    Het festival seizoen staat weer voor de deur. Binnenkort zullen er weer meerdere (weekend) festivals plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat jij de best mogelijke festival ervaring hebt, hebben wij...

    Lees meer
  • Stabiliseer je videobeelden met een gimbal

    Stabiliseer je videobeelden met een gimbal

    Stel je voor: je was op epische solo-reis waar je besloot de zonsopgang op een bergtop vast te leggen na urenlang hiken, maar de combinatie van uitputting en opwinding resulteerde...

    Lees meer
  • Mooiste MTB-routes in Nederland

    Mooiste MTB-routes in Nederland

    Zodra de lente voor de deur staat is het weer tijd om lekker naar buiten te gaan en van de natuur te genieten. Een van de beste manieren om de mooie...

    Lees meer